maandag 4 november 2013

V-dem, indrukwekkende internationale dataverzameling over democratie

 

Eind oktober is tijdens een conferentie in Gotenburg het permanente onderzoeksproject Varieties of Democracy (verder:V-dem) gelanceerd. Ik mocht hierbij vanuit NL aanwezig zijn. Het betreft een grootscheepse politicologische database over democratie in vrijwel al zijn facetten.

Dit project is betaald en uitgevoerd door Scandinavische ministeries voor Buitenlandse Zaken en door Zweedse en Amerikaanse universitaire politicologische instituten.

De belangrijkste kenmerken van V-dem (tevens voordelen ten opzichte van bestaande gegevensverzamelingen als Polity en het US-beleidsinstrument Freehouse) zijn:
a.     meervoudigheid van democratiebegrip. Niet alleen de kwaliteit van vrije verkiezingen wordt onderzocht, maar democratie wordt benaderd vanuit zeven hoofdbegrippen: 1. verkiezingen, 2. vrijheidsrechten, 3. meerderheidsvorming, 4. consensusvorming (rekening houden met minderheidsopvattingen), 5. deliberatie en kwaliteit van argumentatie en consultatie, 6. participatie en 7. feitelijke gelijkheid tussen de mensen in macht en middelen.
b.     Zorgvuldige objectieve gegevensverzameling. Er wordt gebruik gemaakt van locale experts die het land goed kennen. Meer experts beantwoorden onafhankelijk van elkaar dezelfde vragen. Zij geven daarbij ook steeds aan hoe zeker ze van hun zaak zijn.  De “werkelijkheid” wordt vervolgens met statistische methoden uit deze antwoorden samengesteld.
c.     Fijn vertakt gelaagd stelsel van indicatoren en subindicatoren. Alles is transparant en herhaalbaar;
d.     Alle landen en jaren van 1900 tot heden zitten in het bestand; er komen jaarlijkse updates!
e.     De gegevens komen kosteloos via internet beschikbaar. De eerste openstelling van de database is eind maart 2014. Het bestand is gereed eind 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten