vrijdag 1 november 2013

Is Binnenlandse Zaken een buitenbeentje?





 

Zijn er elders – in de politiek, een vakdepartement of lokaal bestuur - wel aanwijzingen voor een bestuurlijke shift van government naar governance?

Bij de politiek is er geen enkele aanwijzing voor. Eerder in tegendeel een toenemende verkramping onder invloed van de mediacratie en het New Public Management, waardoor politici sinds de eeuwwisseling meer en meer hameren op hun politiek primaat en op hun eigen positie.

Bij een vakministerie als LNV was in de jaren ’90 een werkelijke omwenteling gaande, maar dat heeft uiteindelijk niet tot een heel andere bestuursfilosofie geleid. Ondanks verschillende pogingen tot vernieuwende experimenten is het ministerie een ‘gewoon’ departement geworden (tot zijn uiteindelijke opheffing in 2010). Binnen de rijksoverheid (het ‘Concern Rijk’) lijkt een convergerende beweging gaande.

Mijn vermoeden dat bij de gemeenten een tegengestelde beweging zich heeft voorgedaan. Gemeenten lijken onderling meer verscheidenheid te vertonen, de afstand tussen voorhoede en achterhoede is op de onderzochte kenmerken eerder groter geworden. Er zijn bij de Nederlandse gemeenten zowel voorbeelden van daadwerkelijke kanteling (een eigentijdse term in dit verband), maar ook tekenen van hardnekkig regentenbestuur.

Mogelijke verklaringen
Waarom gebeurt in de bestuurspraktijk niet wat de bestuurskunde voorspelt? Het kan zijn dat de bestuurskunde ten onrechte is opgejaagd door de lokroep van de netwerksamenleving, maar dat het bestuur nu eenmaal door andere dynamieken wordt geregeerd. Of dat de macht van de status quo te sterk is voor een radicale verandering. Ik heb binnenshuis vaak twee uitspraken gehoord, die mij niet overtuigen, maar misschien wel zwaar wogen. De ene is dat complexe maatschappelijke samenwerkingsrelaties zich niet lenen voor sturing, dus geen geschikt onderwerp zijn voor overheidsbeleid. De tweede is dat netwerkbestuur innovatie betekent en dat je innovatie niet mag institutionaliseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten