dinsdag 5 november 2013

Impressies van de V-dem conferentie in Gotenburg


Ik geef nog enkele bijzonderheden na mijn vorige blog
Bij de lancering van V-dem waren circa 50 politicologische onderzoekers uit de hele wereld aanwezig die de gegevensverzameling per regio organiseren. Politicologen uit Chili, Kirgiziƫ, Pakistan, Ghana, Taiwan, etcetera, veelal gestudeerd in de VS of Europa. Er is nauwelijks een internationaler volkje dan politicologen. En knap dat de projectleiders van de universiteiten van Gotenburg, Lund (Zweden), van Notre Dame en Boston (USA) al deze locale experts verzameld hadden.

De opzet van V-dem lijkt sterk ingegeven door de belangstelling van (Scandinavisch) ontwikkelingsbeleid. Als je democratie in de wereld wilt bevorderen, aan welk touwtje kun je dan het beste trekken?
Maar ik zie ook mogelijkheden voor intern gebruik. Beleidsmakers die zichzelf graag een spiegel willen voorhouden over governance en democratie kunnen V-dem goed gebruiken. Er moet nog mee geƫxperimenteerd worden, maar ik noem nu al een paar uitkomsten die tijdens de conferentie langskwamen.

1. Uit het materiaal komt naar voren dat de recente ontwikkeling in Spanje, Portugal en Griekenland op enkele interessante punten verschillend is. Bijvoorbeeld de positie van vrouwen in politiek en civil society is in het machismo Spanje veel sterker dan in de andere twee landen. Door na te gaan welke achterliggende factoren hieraan debet zijn, kunnen actoren die gendergelijkheid nastreven hier hun voordeel mee doen. 
2. Uit de gegevens over verschillende landen en perioden komt duidelijk naar voren dat de verzwakking van de interne partijorganisatie de voorbode vormt voor drastische verslechteringen in de parlementaire democratie. 
3. Algemeen verbreid is de opvatting dat de ongelijkheid tussen mensen het laatste decennium is toegenomen. Dat betreft echter alleen inkomensgelijkheid. Als ook politieke machtsverdeling erbij wordt betrokken is er een gestaag opgaande lijn in de hele wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten