woensdag 13 november 2013

Horizon 2020, het nieuwe kaderprogramma van de EU 2014-2021

 

Tijdens de tweejaarlijkse Innovatie-estafette, dit keer in de RAI op 12 november jl, vond ook het startevenement plaats vanHorizon 2020
Dit is het nieuwe mega-onderzoeksprogramma vande EU op weg naar een kennisintensief Europa. Hoewel er in vergelijking met het Zevende Kaderprogramma overeenkomsten zijn (institutionele voorzieningen voor de begeleiding en selectie zoals de rol van European Research Council en in Nederland Agentschap NL,  het Marie Curie-programma en de nadruk op consortiumvorming), is er door grote verschillen sprake van een trendbreuk.
De beoogde onderzoeksvelden zijn veel opener, per probleemgebied thematisch geformuleerd.  De thema’s zijn gericht op het aanpakken van majeure maatschappelijke wereldvraagstukken, waarbij de gecombineerde inzet van kennisinstituten en bedrijfsleven wordt toegejuicht. Door een open toegangsprocedure probeert men de allerbeste onderzoekers en creatieve denkers te mobiliseren, dus veel aandacht voor mobilisatie van inclusieve partnerschappen. De bureaucratische barrières zijn door goede onlinevoorzieningen aanzienlijk teruggebracht.
Het budget is nog aanzienlijk opgehoogd tot circa 70 mrd euro in 7 jaar. Dit onderdeel was het enige in de EU-begroting waar Nederland de afgelopen periode netto-ontvanger was (minstens 1,5:1). De hoop is dat dit zo blijft. Er ligt nog steeds veel nadruk op het organiserend vermogen van onderzoekers, maar er is ook hulp beschikbaar bij NWO en AgentschapNL.
Voor politicologen zijn er legio mogelijkheden. In de eerste plaats natuurlijk in het onderdeel dat specifiek is gericht op sociale wetenschappen (Challenge 6) en maatschappelijke uitdagingen. Maar daarnaast als noodzakelijk aspect bij de oplossing van problemen in de andere 6 ‘Challenges’. De kunst is om in onderzoeksvoorstellen op passende wijze de formuleringen die de Europese Commissie in de Challenges heeft gebruikt te laten terugkomen.
Naar verwachting worden de calls voor voorstellen vanaf 11 december opengesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten