woensdag 6 november 2013

Enkele impressies van de conferentie Borders to Cross

 
In een eerdere blog berichtte ik al kort over deze conferentie. Wat blijft nou op het netvlies hangen?
Omdat je van 21 workshops en 15 sprekers hoogstens drie sessies kon meemaken, is de eigen indruk onvermijdelijk partieel en subjectief. Daarnaast waren er ook nog avondontvangsten van Amsterdamse projecten naar keuze in stadsdeel West of Oost. 

Mij blijven uit alle programmaonderdelen de volgende voorbeelden bij:
-        Noel Hatch van Transformedby You (een project van de provincie Kent) gebruikt methoden van bottom-up probleemgestuurde agendaformulering.
-        Crosstalker Michel Bauwens had een wat ingewikkeld betoog, maar maakte duidelijk dat hij in opdracht van de regering in Ecuador een hele economie via de wiki-methode gaat opzetten.
-        Tijdens de stadsbezoeken in MidWest hoorde ik verschillende voorbeelden waarbij het bestuur vrije zoekruimte gaf aan professionals. Bijvoorbeeld een kunstproject Cascoland/Kolenkit waarbij na een zorgvuldige selectieprocedure de voorkeur werd gegeven aan kunstenaars die nadrukkelijk stelden dat zij nog geen omlijnd productplan konden aanbieden, omdat dit situationeel moest worden opgebouwd met omgeving en bewoners. Een ander voorbeeld is een ambtelijk team voorcriminaliteitspreventie dat de vrije hand kreeg in een gezamenlijke aanpak.

In de afsluitende reflectiebijeenkomst, georganiseerd door de UvA c.s., kwam de vrijwel ontbrekende relatie met de ‘echte’ politiek meer naar voren.

Mijn totaalindruk is dat vooral ambtenaren bemoedigende experimenten ondernemen om hun eigen werk te optimaliseren, waarbij ze maatwerk en energie van het grondvlak zoeken. Maar  de politiek is de grote afwezige. Dat is niet best voor de democratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten