maandag 25 november 2013

Conferentie over Sociale Media en Burgerschap

 
Sociale media zijn zeer behulpzaam bij de mobilisatie van mensen, maar als communicatiemiddel hebben ze veel tekortkomingen.
Een aantal onderling verweven organisaties, nl de Universiteit van Tilburg, Buzzmij en de Stichting Synthese organiseerden op 20 november in de fraaie Amsterdamse Posthoornkerk een korte conferentie overde relatie tussen sociale media en burgerschap.
Sprekers Femke Halsema en Henry Kasper kwamen beide via heel verschillende redeneringen uit op een soortgelijke conclusie: Sociale media zijn zeer behulpzaam bij de mobilisatie van mensen, maar als communicatiemiddel hebben ze veel tekortkomingen. Democratische deliberatie wordt er eerder door belemmerd dan bevorderd.
Andere democratische processen zoals monitoren en aan de kaak stellen van misstanden kunnen wel werken op internet. En voor de participatie van vrouwen in (Arabische) landen waar dit tot dusver niet mogelijk was, wordt de drempel plotseling geweldig verlaagd. De Arabische ‘lente’ was een keerpunt in de geschiedenis voor de maatschappelijke functie van internet. Vooral in de combinatie met straten en pleinen en de rol van vrouwen. Maar democratie kan het niet tot stand brengen.
Mensen verenigen zich op hun specifieke hobbies en van daaruit kunnen meer activiteiten groeien (duiken in de Vinkeveense Plassen, daarna hier rommel ophalen, daarna ook op het land schoonmaakacties houden). De overheid kan zich op deze mechanismen instellen door zich dienstbaar op te stellen, initiatieven te faciliteren, maar dan zullen er onvermijdelijk gaten vallen in dienstverlening waar burgers niet voor opteren. Dilemma is dan of de overheid die gaten moet opvullen (risico dat ook initiatieven worden overgenomen) of moet laten roesten (risico van ongelukken). Dit lijkt een dunne lijn. Zal de praktijk (+ politiek) het wel uitvinden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten