maandag 4 november 2013

Borders to Cross, internationale ontmoeting van grassrootinitiatieven in Amsterdam

 

Onder leiding van Binnenlandse Zaken en 11 partnerorganisaties kwamen tussen 29 en 31 oktober jl 300 deskundigen en initiatiefnemers uit heel Europa bijeen om ervaringen uit te wisselen over zelforganisatie en democratische innovaties.

 

Allereerst denk ik dat we in Nederland trots mogen zijn dat onze ministeries een dergelijke conferentie organiseren. Een Franse deelneemster bekende dat zij stomverbaasd was te horen dat een ministerie van Binnenlandse Zaken een dergelijk evenement mogelijk maakt. In haar top-down werkende land zou dat in 50 jaar nog niet mogelijk zijn, schatte ze...

 

In een buitengewoon positieve sfeer lieten de deelnemers zich verrassen door de vele uiteenlopende aanpakken van doe-democratie en burgerparticipatie. Omdat 42 presentaties en 15 sprekers in parallelsessies plaatsvonden, kon iedereen maar een fractie van deconferentie zelf meemaken.


Twee persoonlijke indrukken:
1. Sociale ondernemers waren (naast de buitenlandse genodigden) in vrij grote getalen op de conferentie afgekomen. Kennelijk vinden zij een gat in de markt waar gemeenten, projectontwikkelaars en maatschappelijke instanties brood in zien. Ik vind dit bemoedigend. De vernieuwing zit dan meer in de verhouding markt-overheid dan tussen burgers en overheden.

2. De innovatie zit er vooral in dat oplossingen in steeds meer gevallen op een andere dan geplande wijze (Analyse -> Instructie) worden gevonden. In plaats van vanuit een besliscentrum deductief geformuleerd worden probleemstelling en oplossing aan een ongestuurd zoekproces overgelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten