maandag 16 december 2013

Het CDA en de Maatschappelijke onderneming

 

CDA laat van zich horen over de maatschappelijke onderneming en zet zijn kaarten (weer) op wetgeving.
Het Wetenschappelijk Bureau van het CDA (WI) heeft dezer dagen een rapport uitgebracht over de maatschappelijke onderneming. Het WI (auteur Willem van Leeuwen) vraagt zich af hoe het ‘middenveld’ (woningcorporaties, zorginstellingen, scholen) weer verbinding kan leggen met de samenleving van actieve burgers waar het ooit uit is voortgekomen.
Het rapport  verbindt twee lijnen met elkaar: 1. de opkomst van maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen, in lijn met de adviezen van WRR, ROB en de kabinetsnota Doe-democratie; 2. de wenselijkheid van een kanteling naar de samenleving van de bestaande grote instellingen op het terrein van wonen, zorg, onderwijs en welzijn, met behulp van kaderwetgeving
Hiermee wordt het oorverdovend stilzwijgen van de christen-democraten op het thema van de participatiemaatschappij en de doe-democratie, dat traditioneel hun ding zou moeten zijn, doorbroken. De Wet op de Maatschappeijke onderneming was een project van het kabinet Balkenende IV dat jammerlijk is mislukt. Het rapport wijt dit aan institutionele Haagse gevechten, maar maakt niet duidelijk waarom die nu kunnen worden vermeden. Het was bovendien geen sterk wetsvoorstel. Het WI komt nu met een pleidooi voor een ander soort wetgeving waardoor de samenleving in positie wordt gebracht om maatschappelijke meerwaarde af te dwingen. Er wordt echter geen juridische uitwerking bij geleverd, die me knap lastig lijkt. Daarom ben ik zeer benieuwd waar de CDA-fractie mee gaat komen. Vooralsnog zou ik liever het subsidieinstrument van de overheid gebruikt zien om maatschappelijke betrokkenheid en meerwaarde te belonen of het gebrek ervan af te straffen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten